Al bestaat een boomgaard maar uit een paar fruitbomen, er is al snel meer fruit dan jezelf, je familie en de buren kunnen verwerken. Een goede mogelijkheid is dan om het fruit, de appels en peren of druiven, te laten persen tot vers sap. De Huiskamp Sapmobiel uit Welsum is deze dag op de Wheem aanwezig. Dit is een grote fruitpers, gemonteerd op een aanhanger. Hierdoor kan het fruit ter plekke geperst worden. Het sap kan direct meegenomen worden in pakken van 3 en 5 liter. Deze zijn ongeopend twee jaar en geopend twee maanden houdbaar.
Aanmeldingen boven de 75 kg krijgen gegarandeerd het sap van hun eigen fruit. Daaronder kan het fruit gecombineerd worden om tot een voldoende hoeveelheid te komen om te persen. Uiteraard kun je prima appels, peren en druiven door elkaar heen laten persen tot een heerlijke vruchtensap. Afhankelijk van het soort kan een opbrengst van 70 liter sap per 100 kilo fruit gehaald worden. Van belang is dat we het aantal kilo’s weten dat je wilt laten persen. Een rekenhulp daarbij is dat er 5-6 appels in een kilo gaan. Een ouderwetse fruitkist bevat 25 kilo. Na aanmelding krijg je in de week voorafgaand aan de fruitpersdag de tijd door wanneer je verwacht wordt. Dit om de wachttijden zo veel mogelijk te beperken. De tijd zal in principe tussen 09:00 en 16:00 uur zijn. Wil je je fruit laten persen? Meld je aan!
Aanmelden:
Stuur een email naar sandra.bos@landschapoverijssel.nl en vermeld hierin:
- Achternaam
- Mobielnummer
- Aantal kilo's fruit dat je wilt laten persen
- 3 of 5 liter pakken
- Voorkeur tijdstip (is geen garantie)
- Locatie
Locatie: Bezoekerscentrum De Wheem, Oud Avereest 22 Balkbrug
Kosten:
- 3 liter sap per pak € 4,50
- 5 liter sap per pak € 6,50
Wij vragen een vrijwillige vergoeding van 10% van de persing in pakken sap.
Bewaartips:
- Pluk de vruchten onrijper dan wanneer ze direct verwerkt zouden worden.
- Bewaar alleen gave en gezonde vruchten. Leg de aller dikste vruchten apart, want die kunnen minder lang bewaard worden.
- Bewaar geen fruit met korte bewaarduur in de buurt van fruit met lange bewaarduur. Rijpend fruit geeft het rijpingsgas ethyleen af. Daardoor zullen de andere appels en peren versneld rijp worden.
- Gebruik lage schone kistjes om de vruchten te bewaren. Zet de kistjes op stapels en laat onder de onderste kist een ventilatieruimte van ca. 10 -15 cm.
- Bewaar de vruchten in een donkere, niet te droge en geventileerde ruimte. Voor appels is de ideale bewaartemperatuur 4-5°C en voor peren is dit 0-1°C. Kleine hoeveelheden kunnen in een koelkast worden bewaard.
- Hou de luchtvochtigheid tamelijk hoog door de vloer af en toe nat te maken. Bij een te droge lucht gaan de vruchten rimpelen.
- Haal wekelijks te rijpe en rotte vruchten weg.
U kunt ook een combinatie maken van appels en peren met kleinfruit, druiven, aardbeien, kersen, bessen, ontpitte pruimen. Voeg niet meer dan 10% kleinfruit toe. Laat u alleen appels en peren persen, dan is een mix van 70 % appel en 30% peer een aanrader. Let wel op dat de peren hard moeten zijn, zachte peren kun je niet persen!