Mist, de voelbare stilte, de voorbijtrekkende schaapskudde, een vogel die opschrikt en de stilte verbreekt en wie weet, een glimp van de kraanvogel. Bezoek het Wierdense Veld en beleef het mysterieuze veenlandschap.
Dit gebied, van 420 hectare groot, is één van de weinige overgebleven plekken in Nederland waar nog levend hoogveen voorkomt. Ook op Europese schaal is het Wierdense Veld zo bijzonder dat het de Natura 2000-status heeft gekregen. Het Wierdense Veld is met recht één van onze natuurparels!
Hoogveenlandschap
Vroeger bestond bijna de helft van Nederland uit hoogveen, maar door ontginning en verdroging is hier nog maar een fractie van over. Je zult het op het eerste gezicht misschien niet verwachten, maar een hoogveenlandschap is een afwisselend landschap. Het vormt een leefomgeving voor specifieke plant- en diersoorten die de zure en natte omstandigheden nodig hebben. Denk aan lavendelhei, ronde zonnedauw, hoogveenglanslibel, heikikker en de gladde slang. Omdat het gebied nat en ontoegankelijk is, kunnen grondbroeders, zoals de kraanvogel en watersnip, er hun nesten uitbroeden. Vanwege de rust, uitgestrektheid en de aanwezigheid van bijzondere planten en dieren, is het Wierdense Veld, in het bijzonder voor natuurliefhebbers, echt het bezoeken waard!
“Het Wierdense Veld is één van de weinige overgebleven hoogveengebieden van Nederland. Ik geniet iedere keer van een bezoek aan dit gebied en ben er trots op dat ik van dit stukje natuur beheerder mag zijn!”
Levend hoogveen
Hoogveen bestaat uit veenmossen die als dikke kussens water vasthouden. Deze kussens liggen op een ondoorlatende laag in de bodem die ervoor zorgt dat het regenwater niet de grond in kan trekken. Het veen blijft hierdoor nat en sompig en groeit perfect door het zure regenwater. Onderaan het pakket van mos kan geen zuurstof komen, waardoor het mos afsterft. Maar omdat er geen zuurstof bij kan, verteert het niet. Wanneer er meer veenmossen aan de bovenkant aangroeien dan er aan de onderkant afsterven, hebben we het over levend hoogveen.