Vanaf maart wordt er in de Ootmarsum molen de Oude Hengel rogge gemalen. Deze rogge komt van percelen uit Mander van Landschap Overijssel. Hiermee heeft molen de Oude Hengel zijn historische functie weer teruggekregen. “De Oude Hengel is van oorsprong een korenmolen dus hiermee is de molen historisch weer in glorie hersteld.”, meld Celeste Alink archeoloog bij Landschap Overijssel.

Het was wel even oefenen voor de molenaars van molen de Oude Hengel in Ootmarsum. “De molen laten draaien hebben we onder de knie, maar malen, dat hadden we nog nooit gedaan.” zegt vrijwillige molenaar Rob Barenburg. Er wordt nu elke zaterdag rogge gemalen. Tenminste als er genoeg wind staat. “Met te weinig wind malen lukt niet. Maar waait het heel hard, dan is het weer aanpoten en moet er op hoge snelheid rogge toegevoegd worden. Ook het vinden van de juiste maalgraad was een uitdaging. De koeien willen een gebroken korrel, maar heel fijn hoeft het niet te zijn.”

Verpieteren

Molenaar Barenburg woont bijna naast de molen in Ootmarsum en zag hem jarenlang 'verpieteren'. Hij richtte een stichting op om deze molen te herstellen. In 2021 kocht Landschap Overijssel de molen over van de gemeente Dinkelland. Een stap waar Barenburg erg blij mee is. Hij vindt dat de molen in goede handen is bij Landschap Overijssel. “Ik zeg altijd maar zo: iedereen vindt een molen mooi, maar niemand wil de eigenaar zijn. De kosten om een molen te onderhouden zijn niet mis.”

Erfgoed

“De Oude Hengel is van oorsprong een korenmolen dus hiermee is de molen historisch weer in glorie hersteld”, meldt Celeste Alink archeoloog bij Landschap Overijssel. Met het malen van de rogge voor het vee is de molen niet alleen weer van nut en noodzaak voorzien, ook is het historisch erfgoed hiermee hersteld. Van oudsher werd er in noordoost Twente veel rogge verbouwd, onder andere voor veevoer, en dat werd vroeger ook gemalen in molen de Oude Hengel. Barenburg is ook tevreden: “Om een molen goed te onderhouden, moet je hem gebruiken.”