Stel je eens voor; een enorme gletsjer die vol kracht en zonder respect voor zijn omgeving zand en grind voor zich uitdrukt tot een bult van ongeveer 80 meter hoog ontstaat. Dat gebeurde zo’n 150.000 jaar geleden. Resultaat: de Lemelerberg. Op Europese schaal is de Lemelerberg zo bijzonder dat het een Natura 2000-gebied is. Het is met recht één van onze natuurparels en absoluut een bezoek waard, alleen of met je gezin!
Heidelandschap
Bij een heidelandschap denken we meestal aan een zee van heidestruiken die in augustus en september voor prachtige paarse vlakten zorgt. Maar een heidelandschap is meer dan dat; zandige plekken, kruidige stukken, heideakkertjes, jeneverbesstruwelen, vennen en bos wisselen de paarse heide af. Een heidelandschap is een cultuurlandschap, een landschap door menselijk handelen ontstaan. Een heidelandschap is een thuis voor bijzondere planten en dieren die je elders niet vindt. Een specifieke biodiversiteit die we graag in stand houden. Want de planten en dieren die hier leven, hebben nog maar weinig geschikt leefgebied in Nederland over. Wil je nog meer weten over het heidelandschap?
“Het is geweldig om beheerder te mogen zijn van de Lemelerberg. Er is altijd wat te doen en samen met vele anderen geniet ik iedere keer weer van een wandeling naar het hoogste punt!”
Door de mens gemaakt
Een heidelandschap is een cultuurlandschap, een landschap door de mens gemaakt. Honderden jaren geleden benutten bewoners dit landschap op allerlei manieren. Voor vee om te grazen, om heideplaggen te steken voor in de potstal, om maaisel te verzamelen dat aan het vee werd gevoerd en later om zand en grind van te halen. Vanaf de late steentijd werden grafheuvels opgeworpen en vanaf het einde van de 16e eeuw ging ook het handelsverkeer over de heide. Zwaarbeladen wagens maakten diepe karrensporen in de bodem.