Dassen kijken

26 augustus, 2017

das  bertus webbink  landschappennl

Boek nu een bezoek aan de Dasmobiel!

Via het aanmeldformulier onderaan deze pagina kun je jouw bezoek boeken. In mei 2017 boek je op de woensdag of vrijdag je bezoek; in juni en juli 2017 op de woensdag, vrijdag of zaterdag en in augustus 2017 op de vrijdag of zaterdag. Alvast veel plezier tijdens deze unieke ervaring!

Informatie Dasmobiel

De das.. Iedereen heeft er wel eens van gehoord. Het grootste (land)roofdier van Nederland. Dassen zijn schuw en vooral rond schemertijd en in de nacht actief. Daarom hebben weinig mensen ooit een echte das gezien. Jammer, want de das is een prachtig dier, dat absoluut thuishoort in de Nederlandse natuur.

Daarom heeft Landschap Overijssel de Dasmobiel ontwikkeld: een geur- en geluidsdichte hut, nog geen tien meter naast een bewoonde dassenburcht. De Dasmobiel staat op een landgoed van Stichting IJssellandschap. Na het boeken van een bezoek ontvang je informatie over de exacte locatie in Bathmen (Deventer) waar we je ontvangen.

Een bezoek aan de Dasmobiel ziet er zo uit:

 • ontvangst met koffie/thee (anderhalf uur voor zonsondergang)
 • informatie over de das
 • dassen spotten vanuit Dasmobiel (circa anderhalf uur)

Kosten:

 • 30 euro voor donateurs van Landschap Overijssel of één van de andere provinciale landschappen
 • 35 euro per persoon (kinderen welkom vanaf 9 jaar)
 • de opbrengsten van de dasbezoeken worden geïnvesteerd in maatregelen ter berscherming van de das of voor andere diersoorten. Met je bezoek draag je dus ook een steentje bij!

Let op!

 • Je reservering is pas definitief als je een bevestigingsmail hebt ontvangen. Dit kan 2 tot 3 werkdagen duren.
 • Ongeveer 1 week voor je excursie ontvang je een bevestigingsbrief met daarop de laatste informatie.
 • Het is mogelijk je reservering te annuleren tot 48 uur voor de start van jouw excursie. Daarna zijn wij genoodzaakt het volledige bedrag in rekening te brengen.
 • Een das is een wild dier, dit betekent dat ze kunnen gaan en staan waar ze willen. Wij hebben daar geen invloed op. Na onderzoek heeft onze ecoloog in samenspraak met de stichting 'Das&Boom' geconcludeerd dat de dassenfamilie niet wordt gestoord door de Dasmobiel.
 • Onthoud dat de kans aanwezig is dat de dassen zich tijdens je bezoek niet laten zien..
 • De excursie gaat door bij een minimum deelname van vier personen. We kunnen maximaal acht personen per avond ontvangen.

Terugblik op dassenseizoen 2016

We kijken terug op een bijzonder seizoen in 2016 'dassen kijken' vanuit onze Dasmobiel. Bijzonder omdat de verwachtingen na het succesvolle seizoen van 2015 hoog gespannen waren. Zouden er ook in 2016  weer regelmatig dassen te bewonderen zijn. We kijken terug op een succesvol seizoen omdat 67% van alle bezoekers in 2016 daadwerkelijk dassen hebben gezien.

Een das in de natuur krijg je in de regel niet snel of makkelijk te zien. Met de Dasmobiel zijn we erin geslaagd de das te kunnen observeren zonder haar te verstoren of te verjagen. Daarnaast zien we ook regelmatig andere dieren vanuit de Dasmobiel, zoals reeën, hazen, steenmarters, vossen, bosmuizen, vleermuizen, eekhoorns en soms een uil. Een mooie 'bijvangst' tijdens de dasexcursies.

Onze bezoekers in 2016 waren bijzonder positief en enthousiast over dit unieke project in Nederland. Daar zijn we natuurlijk blij mee en ook wel een beetje trots op. We zijn benieuwd hoe de dassenfamilie zich ontwikkelt en kijken uit naar nieuwe excursies in 2017. Van harte welkom!

Dassengidsen Dorien, Henk en Harry

In 2015 waren de dassen zwanger. Kijk hier voor meer informatie: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=22403

Ik doe mee met deze activiteit en meld me aan via het onderstaand formulier of bel: 0529 40 17 31

Aantal deelnemers
Donateurs
Niet-donateurs
Kies een datum (vul eerst het aantal deelnemers in)
Deze activiteit gaat door bij 4 deelnemers. Er is plaats voor 8 deelnemers.

Naam *
Adres
Postcode en woonplaats
E-mailadres *
Telefoonnummer
Donateursnummer
Opmerkingen
 
Betalingswijze *
IBAN *
Code
Activiteitenkalender
Dassengidsen aan het woord
P1100847
Maak kennis met onze drie dassengidsen...
Geef de dasexcursie cadeau!
P1100847
Na deze unieke ervaring, ook een ander blij maken?
www.volgdedas.nl
P1100847
Het jaar van de das! Volg dit bijzondere dier via de webcam van Staatsbosheer.