Nieuws

Broeihopen voor de ringslang succesvol!

vrijwilligers zetten zich in voor de ringslang
vrijwilligers zetten zich in voor de ringslang 
N 52° 29.556' E 006° 12.077'

Om de ringslang te beschermen zijn in 2023, in samenwerking met RAVON, op verschillende plekken in het Vechtdal broeihopen aangelegd. Een groep enthousiaste vrijwilligers van de Ringslangwerkgroep ging op pad om deze broeihopen te bekijken, beoordelen en om ze opnieuw van broeiend materiaal te voorzien. In maar liefst twee broeihopen ontdekten de vrijwilligers eierschalen van de ringslang!

Door de broeihopen uit elkaar te halen wordt het zichtbaar of er ‘broedsucces’ is geweest. En dat bleek het geval! In twee broeihopen rondom de Nieuwe Brug bij Ommen ontdekten de vrijwilligers eierschalen van de ringslang. Naast de eierschalen werden ook larven van de neushoornkever waargenomen. Na deze ontdekking zorgden zij voor de aanleg van nieuwe broeihopen, waar ook deze larven een plekje hebben gekregen. Een broeihoop leg je aan met verse ruwe paardenmest, maaisel, bladeren en grote takken! De verwachting is dat de ringslang halverwege juni weer eieren gaat leggen. Door de broei (warmte) in de hoop komen de eieren vanzelf uit dit najaar.

vrijwilligers aan de slag met broeihopen
vrijwilligers zetten zich in voor de ringslang 
hand met schalen
eierschalen van de ringslang
eierschalen van de ringslang 

Word beschermer van de ringslang!

Word je hier ook enthousiast van en wil je ook wat doen voor de ringslang? Het maken van een composthoop is een goeie eerste stap voor een broedplek. Laat dus ook in het voorjaar lekker een rommelhoekje in de tuin, want daar profiteren meerdere dieren en insecten van.

Lees meer over de ringslag en bekijk het filmpje hoe je in je eigen achtertuin een broeihoop aanlegt. Klik hier

ringslang
Ringslang
Ringslang  Foto Mark Zekhuis
Elke vierkante meter telt!

Help jij mee om ons landschap te beschermen? Alleen samen kunnen we het verschil maken.

Steun ons